Azad Karim – Tiha polja

23. 12. 2023 – 28. 2. 2024

Rojen leta 1954 v Arbilu, v pokrajini Kurdistan v severnem delu Iraka, se je po končani srednji šoli vpisal na Inštitut za likovno umetnost v Bagdadu in se nato odločil za študij v tujini. Leta 1976 se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je po diplomi iz slikarstva leta 1983 končal še magistrski študij grafike.

Veliko potuje po svetu in v muzejih proučuje artefakte, ki izhajajo s področij ob Evfratu in Tigrisu, v zadnjem desetletju pa se izraziteje ukvarja s problematiko begunstva, vojne, uničevanja artefaktov in osebnih spominov, povezanih z izkušnjo razseljenosti. To se že dalj časa odraža v njegovih slikarskih in grafičnih delih ter v njegovih video in instalacijskih postavitvah. Z omenjeno problematiko je sodeloval tudi na več pomembnejših mednarodnih razstavah.

Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, tako v Sloveniji kot v tujini. Leta 2016 se je udeležil trienala v Istambulu, ki je bil posvečen sodobnim migrantskim krizam in človeškim stiskam (Trienale umetnosti Istambul, 2016, Maksem-Cumhuriyet Art Gallery in Taksim). Leta 2019 je bil z instalacijo Ladja negotovosti prisoten tudi na beneškem bienalu. Sodeloval je na povabilo Evropskega kulturnega centra v Palači Mora. Za svoje delo je prejel vrsto nagrad. Živi in dela v Ajdovščini.

Prodajna razstava bo na ogled v Hiši Artes od 23. decembra 2023 do 28. februarja 2024, ob petkih in vikendih s predhodno najavo.

Več o Azadu Karimu in njegovih delih si lahko ogledate na: www.azadkarim.si in na spletni strani Galerije Artes: www.galerija-artes.si/umetniki/karim-azad

Katalog del

Cenik del

Fotografije iz razstave